Dinsdag 27 december, vandaag onze winteruitstap met de jeugd van DFT. Winteruitstap klopt helemaal,er ligt wel geen sneeuw maar de temperatuur zit wel onder het vriespunt. Enkele hadden reeds andere verplichtingen, toch zijn we goed vertegenwoordigd en gaan we op stap met elf van onze jeugdleden.

We vertrekken vroeg 7u30, en toch is iedereen (zelfs in deze Kerstvakantie) op tijd paraat. We nemen de bus met onze dagpas, zo kunnen we indien nodig in’t stad ook gebruik maken van bus en tram. Na een uurtje rijden komen we aan op de Rooseveltplaats, nog even een sanitaire stop in het centraal station om dan de tram naar Berchem te nemen. Nu we toch in het station zijn nemen we hier ook even de tijd om deze prachtige plaats vast te leggen op filmrol euch, geheugenkaart. Niet voor niets prijkt Antwerpen-centraal bovenaan ’s werelds mooiste stations.

Na het zoeken en zelfs vinden van onze tram naar Berchem gaan we in dit station op zoek naar graffiti, hier vinden we meesterwerken van deze vorm van straat kunst. Dit nijgt wel meer naar street-art dan de eigenlijke graffiti, wanneer bij het ene de bedoeling is om illegale muurtekeningen meestal in de vorm van “tags” aan te brengen, gaan wij op zoek naar meer voor ons apprecieerbare kunst. Een eindje van het station richting de oude gasfabriek Pretoriastraat en de Vlijtstraat, kunnen we nog genieten van een driehonderd meter muur voorzien van tevens talloze, zij het legale muurschilderingen of graffiti in de vorm van street-art. Tijdens deze tocht wandelen we nog langs de residentiële wijk Zurenborg, hier kunnen we nog genieten en discussiëren wat mooi is of weer niet. Hier vinden we verschillende bouwstijlen terug zoals jugendstil, art nouveau, eclectische stijl en neoclassicisme, terwijl we Britt al miste bij de start, valt het hier des te meer op, zij gidst ons steeds door deze materie, vandaag moeten we dit zelf doen.

Op zoek naar vervoer gaat het richting zoo, hier gaan we ons lunchpakket verorberen. Intussen schijnt de zon en is het stralend weer oké, de temperatuur is niet hoog maar in het zonnetje is het best aangenaam.

Terwijl we de tram wenste te nemen, gidst Sven ons via het Antwerpse China town naar het Mas. Dit is onze volgende halte. Hier klimmen we rustig naar de hoogste verdieping, tot we op het dak een mooi zicht hebben over Antwerpen. Bij het afdalen komen we minister Peeters tegen, vermoedelijk is hij al bezig aan zijn intrede als kans hebbende burgervader van de koekenstad, dit na de toekomstige verkiezingen. Hij wenst ons zelfs een goede middag, gemanierd is hij in ieder geval, toch?

Intussen zijn we dringend toe aan het lessen van onze dorst, aangezien we niet meteen met onze jeugd een bruin café willen binnenstappen besluiten we om via de kerstmarkt aan de Schelde te stoppen om een lekkere warme chocomelk te nuttigen. Toevallig horen we een Engelse gids zijn verhaal doen over het steen en lange wapper, dat hebben we ook weeral gehad.

Via de voetgangerstunnel gaan we richting fotomuseum, momenteel loopt er een expo van Saul Leiter, misschien wat zwaar voor onze jeugd toch heeft deze man zijn stempel gedrukt in het wereldje van de fotografie.

Inmiddels is het stikdonker en is men bezig met het sluiten van het museum. Dit betekend dat het hoogtijd is om op zoek te gaan naar wat eten. We beslissen dan om de Mc Do te gaan opzoeken op de Groenplaats, ook hier staat een grote kerstmarkt. Dat het hier druk is, lijkt nogal wiedes niettegenstaande lukt het ons om iedereen te voorzien van een hap om onze honger te stillen.

Het valt ons toch wel op dat je best wat kilometers moet doen om een stad te verkennen. Of ze hebben niet gedurfd of ze zijn enorm vastberaden, maar ik heb van onze jeugd niemand horen klagen over de gewandelde afstand. Bij de begeleiders echter was het iets minder, deze sloten meestal de achterhoede. Was dit als veiligheid om alles in het oog te houden, of was het simpelweg vermoeidheid?

Eenmaal terug op de Rooseveltplaats nemen we de bus terug richting huiswaarts. Iedereen moe maar voldaan heeft deze dag overleeft.

Ik wil voorzeker alle kids bedanken voor hun deelname, de begeleiders voor hun rol als toezichters maar vooral iedereen voor een super gezellige dag.

Klik hier om de beelden te bekijken van deze dag.

Eddy

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.