Beste leden,

De foto’s van het thema “klein gereedschap” staan online, je kan deze via de website bekijken en tevens voorzien van punten.
Nu vrijdag worden deze besproken.
Indien het je niet lukt het album te openen, laat dan zeker een seintje.
Foto’s voor het thema klavier, kan je opsturen naar thema@dftvzw.be.

Afgelopen vrijdag is er de vraag gesteld naar punten die kunnen verbeterd worden naar de volgende editie van het fotosalon. Enkele punten hebben wij even vergeleken met vorige jaren. We sommen even de punten op.

 

Te veel foto’s; dat er veel foto’s hangen heeft rechtstreeks te maken met het aantal leden. Niettegenstaande hadden we dit jaar minder foto’s dan de voorbije jaren. We proberen steeds om al de ruimte te verdelen onder de deelnemende leden. Daarbij was dit voor ons weer een nieuwe locatie, welke we hebben moeten aftasten naar ruimte en indeling. Volgend jaar weten we exact hoeveel panelen we kunnen plaatsen, dit jaar was dit meer een gok. We laten de mensen ook steeds vrij in het kiezen van hun beelden.

Voorselectie van de beelden; er zijn leden die gevraagd hebben enerzijds tijdens of na een bijeenkomst om uit een selectie beelden te kiezen welke de meeste geschikte zijn. Ook dit was dan weer een vrije mening, de fotograaf beslist nog steeds wat hij of zij wenst te tonen. Als we dit bij iedereen gaan verplichten gaan er zeker mensen afhaken, wat zeker niet de bedoeling kan zijn.

Belichting; de lampen die we hebben gekozen bij onze eigen panelen benadert sterk het daglicht (5200°). Dat de onderste foto’s minder belicht zijn dan de bovenste is hierbij ook normaal. We zijn even gaan kijken naar de foto’s van afgelopen jaren, en ook daar is er een verschil van het aantal lumen boven en onder. Dat we aan het licht nog kunnen sleutelen (de bevestiging) is evident. Dit gaan we tegen volgend jaar wel trachten aan te passen.

Glas in kaders, al dan niet; ook dit laten wij individueel over aan elk lid zelf. Niettegenstaande is het bij velen duidelijk geworden dat dit toch een vervelend obstakel kan zijn, en meer slecht (reflectie) doet dan goed. Wat we op deze locatie wel hebben gemerkt, is dat we de ramen misschien best afplakken met zwarte PVC. Zo sluiten we al een natuurlijke reflectie uit.

Bewegwijzering; in de geburen van het kasteel en de school zullen bordjes worden opgehangen

Naamkaartjes; binnenkort kan je naamkaartjes van de club bekomen die je kan gebruiken wanneer je een salon bezoekt van onze collega’s. Naar ons salon toe kunnen deze dan worden voorzien van een stempel met de datum van ons salon.
Toch mogen we desondanks de ideeën niet vergeten wat de doelstelling van onze vereniging behelst. DFTvzw is niet te vergelijken met een andere collega fotoclub, en dat is niet slecht bedoelt naar onze collega’s toe. We zijn destijds gestart met als doelstelling onze hobby, nl. fotografie toegankelijk te maken voor iedereen. Zowel de beginner als de ervaren fotograaf is dan ook meer dan welkom bij DFT. Maar een elite club dienen wij hoegenaamd niet te worden. Onze vereniging moet een sociaal contact blijven ondersteunen tussen de verschillende mensen die lid zijn van onze vereniging om alzo hun hobby te beoefenen. Betekend dit dat er bij DFT dan geen goede fotografen zijn aangesloten, en iedereen maar wat aanmoddert? Diegene die dit denken slaan de bal helemaal mis. Het tegenovergestelde is eerder waarheid, te veel leden zijn te bescheiden over hun beelden en zouden eigenlijk hiervoor wat meer mogen uitkomen.
Daarom is het bijzonder belangrijk om foto’s op een menselijke manier te bespreken en te beoordelen. Indien er iets kan worden verbeterd, mag of moet dit worden verteld. Wanneer we echter beginnen te zoeken achter iets om commentaar te geven zijn we niet goed bezig, en dit wil ik zeker vermijden. Hierdoor gaan mensen geen beelden meer insturen, en ook dat dient te worden vermeden. Uiteraard moeten er niet enkel foto’s worden besproken met mooi, en nog mooier enz. Ik denk dat we allemaal wel volwassen genoeg zijn en ons mannetje kunnen staan, nogmaals is de fotograaf diegene die beslist waarom of hoe dit beeld is gemaakt. Hier hoeft niet iedereen mee akkoord te gaan, maar dienen we wel de fotograaf zijn beslissing te respecteren. Beginnen te muggenziften over beelden komt niet over en niemand heeft hierbij baat.
Iedereen moet de kans krijgen om zijn mening te brengen, daarom respecteer zeker je collega en laat hem uitspreken vooraleer je hierover wenst te reageren. Wanneer er door elkaar wordt gepraat, hoort uiteindelijk de helft niet meer waar het over gaat.
Met deze puntjes in gedachten ben ik er zeker van dat een avond waar er beelden worden besproken, respectvol kan worden afgesloten.

Mvg
Eddy