Jeugduitstap, avondwandeling fietsersbrug in Turnhout (2013)

De start van een nieuw (jeugd) werkjaar 2014

Jeugduitstap Stadspark (2014)

Geachte bezoeker

Welkom op onze website en aan velen bedankt dat jullie tijd hebben vrijgemaakt voor een bezoek aan ons jaarlijks fotosalon.

Tal van bezoekers hebben zich laten vereeuwigen in onze studio’s en zijn in blijde verwachting naar de beelden hiervan.

Door hier te klikken kan je de foto’s bekijken en evt. downloaden.

Dit doe je door met de rechtse muisknop op de foto te klikken en “afbeelding opslaan als…” te kiezen

Compilatie Slag van Hoogstraten

klik hier voor een compilatie

Uitstap richting water, de nieuwe kaai moest eraan geloven.
Dit keer niet als nachtfotografie, dan wel in klaarlichte dag.

Uitstap steenfabriek La Bonne Esperance

De ruines van de oude steenfabriek (La Bonne Espérance). Iets meer dan honderd jaar geleden vormden de steenbakkerijen een belangrijke industrievorm in de ruime regio van Turnhout. La Bonne Espérance, zoals één van de cement- en steenfabrieken heette, werd in 1900 gesticht en ging na 33 jaar alweer dicht door de heersende economische crisis. Enkele jaren geleden werd op de site van La Bonne Espérance een groot aantal vleermuizen waargenomen die er hun winterslaap hield. In 2010 en 2011 kocht Natuurpunt met steun van Stad Turnhout de site aan. Hiermee is de verblijfplaats voor vleermuizen beschermd en wordt tegelijk een stukje belangrijk erfgoed bewaard. De uiterst gevoelige vleermuizen stellen hoge eisen aan hun verblijfplaatsen. De ruïnes blijken vorstvrij, donker en vooral rustig te zijn. Ideaal om vleermuizen een overwinteringsplaats te bieden.
De Cimenteries et Briqueteries Réunies La Bonne Espérance (CBR), tegenwoordig ook N.V. CBR Cementbedrijven geheten, is een Belgische groep van cementfabrieken waarvan het hoofdkantoor is gevestigd te Brussel.

De basis van de groep werd gevormd door de samenvoeging van de cementfabriek La Bonne Espérancete Turnhout en de Fabrique de Ciment Portland Artificiel te Loën. In 1922 werd de Fabrique de Ciment et Briqueteries te Ravels overgenomen, in 1924 de Société des Ciments de Mons te Bergen, in 1926 deNorth’s Portland Cement and Brick Works te Beerse en de Société Niel te Niel, in 1929 de Société des Carrières et Fours à Chaux et à Ciments du Coucou te Antoing.

De groep vormde een belangrijke deelnemer in het consortium dat in 1924 de ENCI te Maastricht oprichtte.

In 1993 werd deze groep door het concern HeidelbergCement overgenomen.

Natuurpunt en de stad Turnhout hebben zondag het vleermuizenreservaat La Bonne Espérance in Turnhout feestelijk geopend.

Natuurpunt kocht in 2010 en 2011 de oude steen-en cementfabriek ‘La Bonne Espérance’, gelegen in Turnhout langs het kanaal Dessel-Schoten. Alle activiteiten van deze fabriek zijn gestopt in 1933, omwille van de zware economische crisis. Nu is deze site de belangrijkste overwinteringsplaats voor vleermuizen in de Kempen.

‘Toen we het gebouw aankochten, was dit al een winterverblijf voor vleermuizen. We hebben het gebouw dan verder vleermuisvriendelijk gemaakt, door ondermeer de gaten dicht te metsen’, vertellen Frank Van Gorp, Luc Swerts en Jef Segers van de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt. ‘Dankzij de aanwezigheid van het kanaal is dit een ideaal verbindingsgebied voor de diertjes. We krijgen hierdoor soorten hier die hier anders in de zomer nooit komen.

Vorig jaar hebben we hier een 250 vleermuizen exemplaren van watervleermuis, meervleermuis, franjestaart, baardvleermuis, ingekorven vleermuis en grootoorvleermuis geteld. We hebben hier zelfs twee soorten die op Europees grondgebied met uitsterven bedreigd zijn. We hopen dat door onze aanpassingswerken aan de fabriek dit aantal alleen maar zal toenemen.’

In de paarperiode (september-oktober) komen vleermuizen uit de hele regio naar deze site, de mannetjes komen dan hier de vrouwtjes opzoeken. Het vleermuizenreservaat is gelegen aan de Riststraat 20 in Turnhout.

Vrijdag

Afspraak 9u30 aan het lokaal van DFT, iedereen paraat die hebben ingeschreven voor het jeugdweekend. Even de bagage overladen en we staan klaar om te vertrekken. Nog even afscheid nemen van de ouders en de tocht kan beginnen. Nog even een tussenstop bij de traiteur om het eten op te halen en we starten onze tocht. Ons huisje bevind zich een veertig kilometer onder Luik, het plaatsje heet Trou de Bra. Maar eerst maken we nog even een omweg naar Durbuy, we gaan eerst een uitstapje maken in dit pittoresk stadje. Het weer hebben we zeker al mee, het is niet meteen de zonnigste dag maar als fotograaf hebben we dat zeker niet vandoen. Het is warm genoeg om zelfs zonder jas onze wandeling af te werken. Eerste planning was al geslaagd. Intussen geven de magen tekenen dat er eten dient worden aangevoerd. Op naar het huisje om onze maaltijd te bereiden (op te warmen). Spaghetti staat op stapel, en bij het horen van bruine suiker krollen er al tal van neuzen. Niettegenstaande zijn er enkele vrijwilligers die zich wagen aan spaghetti met bruine suiker. En ze vinden het zelfs nog lekker ook.
Nog wat badminton, jeu-de-boulle en kubb om nadien de tocht te beginnen naar Luik. Het station van Luik “Guillemins” gaan we met onze jeugd verkennen. Verbazing alom bij het zien van de prachtige architectuur. We vliegen er tegen bij het nemen van foto’s van dit prachtige gebouw. Onder, boven op het perron alles moet er aan geloven. Terwijl iedereen vertelt dat je zonder toestemming hier niet aan den bak komt, laat men ons rustig ons ding doen. Wanneer de lichten worden aangestoken wordt het helemaal een fantastisch beeld.
Moe maar voldaan met een pak volle geheugenkaarten druipen we af naar onze slaapplaats. Nog wat napraten en we zakken af naar onze beddenbak.

Zaterdag.
Vroeg uit de veren om bij de bakker lekker vers stokbrood op te pikken. Intussen is iedereen uit de veren om aan te schuiven aan de ontbijttafel. Met de stilte die er heerst aan de jeugdtafel vergeten we bijna dat we op stap zijn met onze jeugdige DFT’ rs. Na het ontbijt gaat het richting dierenpark, op een twintigtal minuutjes rijden kunnen we genieten van een prachtig safaripark. Op de weg hier naartoe nog even ondersteuning gegeven aan een iets te ijverige jonge dame die met haar wagen de berg is afgesukkeld. Gevolg, een mooie Clio die in een paar seconden is herleid tot schroot en waar we de feilloze werking van air-bags kunnen bewonderen. De jonge dame komt er met de schrik vanaf. Aangekomen bij het park rijden we eerst met de wagen door het park, om nadien een mooie wandeling te maken langs prachtige wilde dieren. Tot slot kunnen we nog genieten van een geweldige vogelshow. Anders dan anders toch wel, gecombineerd met wolven tot valkeniers te paard en dit omkaderd met aangepaste muziek. Net dat beetje anders dan de shows die we ooit hebben gezien. Ook hier vertrekken we moe richting huisje om ons buikje te vullen. Er wordt nog snel afgesproken dat we deze avond gaan kwissen, ploegen worden gevormd….. we zijn benieuwd welke ploeg de winnaar wordt.

Zondag
Eveneens vandaag vroeg uit de veren om bij de plaatselijke warme bakker brood te halen. Wees gerust enkele begeleiders offeren zich op :-), onze jeugd laten we nog even uitslapen. Och ja, nog even de uitslag van de kwis… terwijl iedereen niets wist of anderzijds alle vragen kon oplossen zijn de drie teams er wat mij betreft goed van afgekomen. Met uitslagen als 70, 66 en 64 mogen we toch spreken van een goed gemiddelde aan kennis. Knap gedaan aan de drie ploegen.

Na het ontbijt wagen we ons nog eens aan een spelletje kubb, terwijl de meisjes verdomd goed waren moeten zij nadien toch het onderspit delven en worden de jongens de winnaar. We lunchen op tijd aangezien we deze namiddag ons gaan wagen aan een wandeling van een 10 km. Een kwartiertje rijden naar de Baraque Fraiture om daar de uitgestippelde wandeling van Peter te starten. Vol goede moed met het fototoestel in de aanslag torsen we ons door de ruige heide en bossen. Helaas worden we tijdens deze uitstap wel getrakteerd op een deftige douche. Maar zoals het echte wandelaars beaamt is er niemand die hierover zeurt en zetten we onze tocht ongehinderd verder. Met een beetje vertraging arriveren we terug aan ons huisje waar het eten reeds klaar staat, enkele begeleiders hebben zich opgeofferd om te zorgen dat we onmiddellijk kunnen aanschuiven. Intussen zijn de ouders van Robin aangekomen, zij verblijven in de geburen en komen hem zelf ophalen om zo hun vakantie verder te zetten. Wij ruimen intussen alles op om zo de terugtocht te beginnen. Na een twee uurtjes rijden en het trotseren van een ware zondvloed onderweg komen we aan in Turnhout. De ouders staan netjes op tijd te wachten om hun kroost mee te nemen. Daarmee zit het jeugdweekend er op, we hebben er buitengewoon van genoten en willen de kinderen en de begeleiders van harte danken voor het bijzonder fijn weekend.

Eddy

Op vrijdag 6 februari was er de viering van de kampioenen en
laureaten van 2014. Dft vzw was ter plaatse om dit evenement te verslaan. Via de
volgende link kan je de beelden bekijken.
Foto’s sport 2014
Aangezien het om en bij de 400 gegadigde waren zijn het best
wat beelden. Daarom zijn de beelden gerangschikt per fotograaf. Op de eerste
foto kan je zien welke fotograaf op welke plaats staat, zo kan je zien van
welke hoek de beelden zijn genomen. In de map op naam van de fotograaf kan je
deze beelden terugvinden.
Nog onze dank aan de organisatie voor de vlotte samenwerking
en aan alle, al dan niet geposeerde modellen. En vooral de fotografen van
dienst, Jan Allaerts, Jacques Koyen, Erik Verschueren, Werner Van Accom, en Peter
Janssen.