Vrijdag 7 april, klokslag 10u vertrekken we met zeven jeugdleden en de begeleiders voor ons jaarlijks jeugdweekend. Ditmaal is het richting Maldegem, en gaan we de Vlaamse Ardennen en omliggende omgeving onveilig maken.

Jammer maar we hebben een zieke die net heeft afgemeld, wat we bijzonder sneu vinden. Na een tocht van anderhalf uur komen we aan op onze bestemming. Een jeugdherberg die meer dan gezien mag worden, mooie kamers met alles erop en eraan. Hier nuttigen we vanaf morgen tevens ontbijt en avondeten, alsook een lunchpakket, zal worden voorzien.

Maar warempel, vrijdag middag krijgen we reeds telefoon dat onze zieke intussen beter is en staat te popelen om ons te vervoegen. We vinden het bijzonder tof dat de ouders van Fien haar naar de afgesproken plaats kunnen brengen, waarvoor dank.

Oudenaarde, het treinmuseum in Maldegem, de muur van Geraardsbergen, Brugge zijn enkele plaatsen die we gaan bezoeken.

Om de zaterdag op een nog leukere manier af te sluiten brengen we ‘s avonds een bezoek aan de lokale ontspanningszaal, gelegen in het buurtdorp Eeklo. Een gigantische hal met tal van accommodatie, hier gaan we een avondje bowlen.

Het weer is het ganse weekend niet goed, maar gewoon super top. De gehele dag schijnt de zon volop, zaterdag 16° en zondag zelfs boven de 20°. Enkele begeleiders kwamen er dan ’s avonds ook achter dat ze iets te veel in het zonnetje hadden vertoefd.

Maar aan alles komt een einde, na een geslaagd weekend stoppen we nog even voor een lekker ijsje, blijkbaar lussen ze dat allemaal en is dan ook de afsluiter.

Niettegenstaande hebben we een fantastisch weekend achter de rug, nog even Erik bedanken voor de meer dan perfecte jeugdherberg en de voorbereiding van dit weekend. De begeleiders voor het spenderen van hun vrije tijd aan de DFT jeugd, en vooral aan onze jeugdsnaken zelf. We durven beamen dat een en ieder jeugdlid zich voortreffelijk en voorbeeldig hebben gedragen tijdens deze drie dagen. Met zulk een groep is het dan ook een plezier om op stap te gaan, en voorzeker voor herhaling vatbaar. Plannen voor een volgende daguitstap zijn intussen gemaakt, meer hierover later.

Nogmaals bedankt aan alle betrokkene.

Op de Grote Markt in Turnhout kon je afgelopen maandag je even onderdompelen in de magie van een snowglobe.
Op vrijdag 30/12 van 17u tot 21u staat deze bol weerom op de Grote Markt, dit tijdens de Hert & Run.
Neem hier even plaats, laat een foto maken en desgewenst drukken wij hiervan onmiddellijk een foto af.
De foto’s van afgelopen maandag kan je alvast bekijken door hier even te klikken.

]

Dinsdag 27 december, vandaag onze winteruitstap met de jeugd van DFT. Winteruitstap klopt helemaal, er ligt wel geen sneeuw maar de temperatuur zit wel onder het vriespunt. Enkele hadden reeds andere verplichtingen, toch zijn we goed vertegenwoordigd en gaan we op stap met elf van onze jeugdleden.

We vertrekken vroeg 7u30, en toch is iedereen (zelfs in deze Kerstvakantie) op tijd paraat. We nemen de bus met onze dagpas, zo kunnen we indien nodig in’t stad ook gebruik maken van bus en tram. Na een uurtje rijden komen we aan op de Rooseveltplaats, nog even een sanitaire stop in het centraal station om dan de tram naar Berchem te nemen. Nu we toch in het station zijn nemen we hier ook even de tijd om deze prachtige plaats vast te leggen op filmrol euch, geheugenkaart. Niet voor niets prijkt Antwerpen-centraal bovenaan ’s werelds mooiste stations.

Na het zoeken en zelfs vinden van onze tram naar Berchem gaan we in dit station op zoek naar graffiti, hier vinden we meesterwerken van deze vorm van straat kunst. Dit nijgt wel meer naar street-art dan de eigenlijke graffiti, wanneer bij het ene de bedoeling is om illegale muurtekeningen meestal in de vorm van “tags” aan te brengen, gaan wij op zoek naar meer voor ons apprecieerbare kunst. Een eindje van het station richting de oude gasfabriek Pretoriastraat en de Vlijtstraat, kunnen we nog genieten van een driehonderd meter muur voorzien van tevens talloze, zij het legale muurschilderingen of graffiti in de vorm van street-art. Tijdens deze tocht wandelen we nog langs de residentiële wijk Zurenborg, hier kunnen we nog genieten en discussiëren wat mooi is of weer niet. Hier vinden we verschillende bouwstijlen terug zoals jugendstil, art nouveau, eclectische stijl en neoclassicisme, terwijl we Britt al miste bij de start, valt het hier des te meer op, zij gidst ons steeds door deze materie, vandaag moeten we dit zelf doen.

Op zoek naar vervoer gaat het richting zoo, hier gaan we ons lunchpakket verorberen. Intussen schijnt de zon en is het stralend weer oké, de temperatuur is niet hoog maar in het zonnetje is het best aangenaam.

Terwijl we de tram wenste te nemen, gidst Sven ons via het Antwerpse China town naar het Mas. Dit is onze volgende halte. Hier klimmen we rustig naar de hoogste verdieping, tot we op het dak een mooi zicht hebben over Antwerpen. Bij het afdalen komen we minister Peeters tegen, vermoedelijk is hij al bezig aan zijn intrede als kans hebbende burgervader van de koekenstad, dit na de toekomstige verkiezingen. Hij wenst ons zelfs een goede middag, gemanierd is hij in ieder geval, toch?

Intussen zijn we dringend toe aan het lessen van onze dorst, aangezien we niet meteen met onze jeugd een bruin café willen binnenstappen besluiten we om via de kerstmarkt aan de Schelde te stoppen om een lekkere warme chocomelk te nuttigen. Toevallig horen we een Engelse gids zijn verhaal doen over het steen en lange wapper, dat hebben we ook weeral gehad.

Via de voetgangerstunnel gaan we richting fotomuseum, momenteel loopt er een expo van Saul Leiter, misschien wat zwaar voor onze jeugd toch heeft deze man zijn stempel gedrukt in het wereldje van de fotografie.

Inmiddels is het stikdonker en is men bezig met het sluiten van het museum. Dit betekend dat het hoogtijd is om op zoek te gaan naar wat eten. We beslissen dan om de Mc Do te gaan opzoeken op de Groenplaats, ook hier staat een grote kerstmarkt. Dat het hier druk is, lijkt nogal wiedes niettegenstaande lukt het ons om iedereen te voorzien van een hap om onze honger te stillen.

Het valt ons toch wel op dat je best wat kilometers moet doen om een stad te verkennen. Of ze hebben niet gedurfd of ze zijn enorm vastberaden, maar ik heb van onze jeugd niemand horen klagen over de gewandelde afstand. Bij de begeleiders echter was het iets minder, deze sloten meestal de achterhoede. Was dit als veiligheid om alles in het oog te houden, of was het simpelweg vermoeidheid?

Eenmaal terug op de Rooseveltplaats nemen we de bus terug richting huiswaarts. Iedereen moe maar voldaan heeft deze dag overleeft.

Ik wil voorzeker alle kids bedanken voor hun deelname, de begeleiders voor hun rol als toezichters maar vooral iedereen voor een super gezellige dag.

Klik hier om de beelden te bekijken van deze dag.

Eddy