Guido Sterkendries is een internationaal gevierd en gepassioneerd eco-natuurfotograaf. Hij haalde de cover van BBC Wildlife Magazine en werkt voor BBC, EOS en National Geographic.

Sterkendries verblijft grote delen van het jaar bij inheemse volkeren in het Amazonewoud. Tijdens zijn voordracht toont hij zijn fenomenale beelden en laat hij zien welke acrobatentoeren hij moet uithalen om die vast te leggen. Hoe bereidt hij zich voor op zijn expedities? Hoe is het leven in het Amazonewoud? Hoe leven de indianen? Hoe lang moet hij soms wachten voor het nemen van een enkele foto? Op al die vragen krijg je een antwoord.

Al meer dan vijfentwintig jaar trekt de internationaal bekroonde fotograaf Guido Sterkendries door Latijns-Amerika, gefascineerd door de verborgen schatten van het Amazonewoud. Die schatten bestaan voor hem uit gouden kikkers, de onuitputtelijke variëteit aapjes, kolkende rivieren, de zonsondergang over een wijds landschap en de blik in de ogen van de indianen.

De beelden van Sterkendries schrijven geschiedenis, een geschiedenis die in het ritme van de huidige globaliseringshonger gedoemd is te verdwijnen. Een cultuur die zienderogen belaagd wordt door houtkap, petroleumontginning en de race om edele metalen. Hoezeer de situatie op sommige plaatsen ook gedegenereerd is, volgens Sterkendries is de strijd voor het verder bestaan van al de bedreigde volkeren, dieren en planten niet verloren. Met zijn werk wil hij precies respect vragen voor al dit ‘andere’ leven.

Hij beperkt zich niet tot het schieten van mooie plaatjes, maar behandelt soms kritisch de ecologische, economische en culturele problematiek van de regio. Hij trok weken op met de Huarani-indianen bij wie hij te gast was en maakte hiervan indringende beelden. De schitterende fotowerken zijn een ode aan de schepping en een pleidooi voor het conserveren van dit unieke en rijke ecosysteem.

Zowel in het Amazonewoud als elders in de wereld raakt de natuur in onevenwicht en worden biotopen in ijltempo vernietigd door o.a. massale ontbossing. Vandaag zet hij – samen met zijn gezin – zijn Amazone-ervaring om in ecologische projecten in de eigen omgeving. Hij heeft veel aandacht voor biodiversiteit en hoe je in je dagelijkse leven een positieve bijdrage levert aan het behoud ervan.

Na afloop van deze interactieve avond met uitzonderlijke beelden, maakt Guido graag tijd om vragen te beantwoorden.